Eddie ”Guitar Slim” Jones blev berömd genom ett lick

Eddie "Guitar Slim" Jones. Trist att han dog så tidigt.
Eddie "Guitar Slim" Jones. Trist att han dog så tidigt.

Jag ska erkänna att jag fick uppslaget till detta inlägg genom att googla ”this day in music”. Fantasilöst och billigt much? Kanske det, men tur var väl det, för jag upptäckte att det idag är 85 år sedan Eddie ”Guitar Slim” Jones föddes i Greenwood, Mississippi, USA.

Det är märkligt att jag inte bloggat om denna mycket viktiga gitarrist och sångare tidigare. Han dog redan 1959, endast 32 år gammal, men hade vid det laget redan gjort ett avtryck på blueshistorien som aldrig kommer att blekna. Allt genom ett enkelt riff. Ibland är det allt som krävs. Även om han hann med bra mycket mer än så. Till exempel influerade han en ung Stevie Ray Vaughan, som redan 1979 gjorde en vild liveversion av Slims Guitar Slim, dock döpt till Guitar Hurricane. Men det är ju i grunden samma låt, om än uppbiffad. 

Men, så till det berömda riffet. The things I used to to do blev Guitar Slims stora hit. Den spelades in 1954 och producerades av en ung Ray Charles. Låten blev snabbt en bluesstandard och det är väl idag nästan lättare att lista vilken artist som inte gjort en cover på denna pärla, vars intro/tema sätter sig direkt och kom att bli Slims ”signature lick”. Stevie Ray Vaughan kör den på sitt sätt. 

Om Ike och Tina körde den? Ja.  Om Freddie King körde den både elektriskt och akustiskt? Ja. Själv tycker jag, så klart, att Buddy Guy gör den jäkligt bra. (Som allt han gör.)

Chuck Berry gör den. Släpigt värre. In a good way. 

Inte släpigt nog? Lyssna på John Lee Hooker. The King of släpig. 

Summan av kardemumman är att  Eddie ”Guitar Slim” Jones är en mycket viktig bluesartist som, trots att han söp ihjäl sig vid 32 års ålder, lämnade ett ordentligt avtryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s