Grattis Howlin’ Wolf (1910-1976)

Idag är det Howlin’ Wolfs födelsedag. Grattis! Denna bluesens färgstarka och begåvade karaktär är fullständigt säregen. Många av hans låtar har spelats in av många andra artister, med mer eller mindre lyckat resultat. Men i och med detta  kommer Howlin’ Wolf vara för evigt odödlig. Han har knappast någon sammetslen röst – tvärtom. Finns det någon råare vokalist inom musiken överhuvudtaget än Howlin’ Wolf?

Han representerar själ, hjärta, integritet och respekt. Under senare delen av hans långa hårda karriär hade han säkert kunna ”sälja ut”. Spela in fler ”super session”-plattor – kanske i popformat. Men han var trogen bluesen och omgav sig endast med musiker som hade samma syn på musiken. Och han såg till att de fick bra betalt och sjukförsäkring.

Det finns lyckligt nog många inspelningar utgivna med Howlin’ Wolf. Det är aldrig fel att köpa en samling med hitsen. Red Rooster, Spoonful, Evil och så vidare. Men min egen favorit köpte jag för cirka 10 år sedan på vinyl: The London Howlin’ Wolf Sessions från 1971. Det är en riktig All Stars-platta med bland annat en Eric Clapton som levererar blues i världsklass strax innan han på allvar klev in i den sorgliga dimma av knark och sprit som blev hans 70-tal.

2 reaktioner på ”Grattis Howlin’ Wolf (1910-1976)

  1. Tack för kanontipset om ”The London Howlin’ Wolf Sessions ”. Hittade favoritversionen av ”The Red Rooster” som fanns med på samlingen ”The Blues Guitar Box” jag köpte för tusen (känns det som) år sen.

    1. Kul du gillar den! Många purister ser nog ner lite på den men jag tycker det är en riktigt bra line up.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s