Dag 8: En låt jag kan hela texten till: Stormy Monday

T-Bone Walker - mannen bakom Stormy Monday.
T-Bone Walker - mannen bakom Stormy Monday.

Stormy Monday är låten jag lite skämtsamt brukar kalla mitt paradnummer. Det är den första blueslåt jag spelat live och således en av få låtar där texten verkligen sitter i ryggmärgen. Jag kan den verkligen inifrån och ut, just av denna anledning. Annars har jag svårt att memorera texter till 100 procent.

Stormy Monday är en verkligen en av bluesens absoluta evergreens – värdigt nog. Det är mitt intryck att många människor förknippar den med The Allman Brothers klassiska version från live at The Filmore East från 1971. Det är inte så konstigt. Det är en väldigt bra något uppjazzad version som bandet levererar när det befinner sig på karriärens höjdpunkt. Man ska inte heller glömma Bobby ”Blue” Blands silkeslena tolkning.

Men originalet skrevs långt tidigare av the godfather of electric blues guitar: T-Bone Walker, en herre som egentligen förtjänar ett eget blogginlägg – eller en egen blogg. Han gav ut låten 1947.

För att kort sammanfatta: T-Bone Walker är för BB King vad BB King var för till exempel The Allman Brothers. Mycket viktig. Hans jazziga, avspända stil är totalt unik och kom att kopieras av många. Något BB King:s tidiga inspelningar från 1950-talet vittnar om. Det tog tid för BB King att hitta sin egen unika ton, sin speciella fraseringar, och hade det inte varit för hans starka röst hade de tidigare plattorna mest låtit som sämre T-Bone-pastischer.

Stormy Monday är Walkers mest kända låt, men han är väl värd att utforskas ordentligt. Man behöver inte mycket fantasi för att räkna ut att både Stevie Ray Vaughan och inte minst Chuck Berry lyssnat in sig på hans skivor.

Min Stormy Mondaylista. Där finns något för alla!

3 reaktioner på ”Dag 8: En låt jag kan hela texten till: Stormy Monday

  1. ALLMAN brothers -för satans glödheta h… !!!

    Tänkte länka till dig – bluesbloggar går inte trettom på dussinet – men kräver rättelse först! 😉

    Äsch jag länkar ändå, förstås…

  2. Hej! Tack för att du länkar! Almond brothers. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska skylla på. Värmen? Tokigt blev det.
    Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s