The Electric Flag – något förbisedd pärla från 68

Buddy Miles - började lira med Hendrix
Buddy Miles - började lira med Hendrix.

Mer Mike Bloomfield. 1968 ett klassiskt musikår och kanske är The Electric Flags två album från detta år något förbisedda. An american music band och även A long time comin’ är två episka album, inspelade av en riktig supergrupp. Är detta blues? Inte alls i renodlad bemärkelse men musiken tydligt rootsorienterad, och allt Mike Bloomfield hade med att göra mynnade ut i blues. Men visst. Musiken låter som den fusion av blues, soul, psychedelica och rock som förmodligen bara kunde inträffa just där och då. A long time comin’ brukar ses som bandets magnum opus, med rätta. Lineupen är inte att leka med på något sätt.

Vi har Mike Bloomfield på gitarr och med imponerande röstresurser, legendariska Buddy Miles (RIP), som senare började spela med Hendrix, på trummor och sång. Vi har Barry Goldberg som spelade med Muddy Waters, Otis Rush och den där Dylan. Resultatet kan inte bli annat än sublimt. Nyckelspår: Texas där Bloomfield verkligen får spela ut.

Även An American band från samma år är en gedigen historia, dock utan Mike Bloomfields insats. (Drogerna lär ha tagit övertaget.)
Öppningsspåret Soul Searchin’ är en groovy historia.

2 reaktioner på ”The Electric Flag – något förbisedd pärla från 68

  1. För den som vill höra Mike Bloomfield i toppform rekommenderar jag albumet My Labors med Nick Gravenites (sångare i Electric Flag mm) från 1969. Nyligen släppt i en bra version på cd med extraspår. Bloomfield på gitarr rakt igenom och som han spelar. Lyssna bara på Wintry countryside. Gravenites är dessutom en fantastisk sångare och låtskrivare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s