Kupé är som att vänta på ett tåg i Alvesta

Senaste numret av Kupé finns ute, meddelar SJ Ab på Twitter. Who cares? Kupé måste vara Sveriges i särklass sämsta tidskrift, i förhållande till de resurser som jag utgår ifrån ligger bakom denna produkt i journalistikens ingemansland. Att läsa Kupé är som att vänta på ett tågbyte i Alvesta. Mindre roligt.

Ud & Se - mycket bättre än Kupé.
Ud & Se - mycket bättre än Kupé.

Glättig veckotidningsmässig layout (även efter redesignen.) Ytlig inställsam, ofarlig, pravdamässig kampanjournalistik på barnspråk, så att alla kan förstå. Ingenting är bra. De intervjupersoner som faktiskt hade kunnat utgöra bra artiklar schabblas bort, just på grund av den trevliga inställsanheten. Som Café Norrköping i skrift.
Kupé känns som en produkt av folkhemmets bildningsideal. Folk är dumma i huvudet. Folk förstår inte något avancerat. Använd barnspråk, så att folk inte blir förvirrade. Torka folk i röven, från vaggan till graven, helt enkelt.

Som vanligt är Danmark bättre.
Ud & Se heter den danska motsvarigheten till Kupé. I övrigt inga jämförelser. Ud & Se är snyggt och cleant designad, man tar bildjournalistik på allvar och texterna är långa, djuplodande. Man litar på att läsaren tar sig tid och vill förstå.
Bra journalistik helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s