Ett RUT-avdrag värt namnet?

Rut från Hässelby i Ring P1 klagar på att Sveriges Radio jämnt hänvisar folk till webben. ”Det är diskussionsforum hit och dit. Jag tycker det är som att få en tidning med bara rubriker”, säger Rut som säger att hon som pensionär inte har råd till en dator. Jag har jobbat som webbredaktör på Sveriges Radio under två år och är van vid resonemanget.

Inte bara från lyssnare, utan även från medarbetare. Oftast blir jag bara trött på snacket, eftersom jag vet om att det saknar täckning.

Sveriges Radios lyssnare, och potentiella lyssnare, finns på webben. Då ska Sveriges Radio finnas där.  Och webben erbjuder ett mervärde. Och inte på bekostnad av det vanliga utbudet på FM.

Däremot. När det demokratiska samtalet till stora delar byter arena, från debattsidor och från Ring P1, till webben kan man givetvis fundera över de grupper som  upplever sig marginaliserade och negligerade. Och, vilket ansvar politiken då har, eller inte har för att skapa jämlika förutsättningar.

Vad säg om att fattigpensionärer får köpa datorer och smartphones skattefritt? Det vore ett schysst RUT-avdrag!

2 reaktioner på ”Ett RUT-avdrag värt namnet?

 1. Begagnade datorer är nästan gratis, så det kan inte vara hindret. Det som kanske kostar mera är anslutningen till webben. Och tröskeln till att använda modernare teknik är hög för de äldre.

 2. Hej!
  Ja, det har du nog rätt i.

  Naturligtvis är själva tröskeln det stora problemet. Man kan vända på det: låt dem göra avdrag för att köpa in tjänster som rör internet. Studenter som behöver tjäna extrapengar?
  Jag vet faktiskt inte om det är lönt att rikta åtgärder mot pensionärer alls, utan ville mest lyfta frågan.
  Mvh
  Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s