Digitala infödingar my ass

Här bloggar Joakim Jardenberg vist om de ganska löjliga begreppen digitala infödingar och digitala invandrare. När jag arbetade på Sveriges Radio hyrde företaget in en skrämselkonsult som inför en fullsatt hörsal förklarade 1) Ni som inte är födda med internet ligger i bakvattnet. 2)Era barn vet mycket mer.
Ingen opponerade sig. Den med powerpointen har alltid rätt.  Visst kan det ibland ibland vara så att människor har ett försprång, som är kopplad till ålder eller ens förmåga att ta till sig nya intryck. Men förvånande ofta hittar jag 5oplusare som gör denna tummregel fullkomligt obrukar. Det personliga ansvaret och intresset för det egna lärandet kan inte underskattas.

Sedan är många barn jävligt otekniska. Jag känner en farsa som var tvungen att hjälpa sitt barn fixa en e-post. Grabben hade sin främsta erfarenhet av webben via Facebook. Internets övriga infrastruktur var lite en vit fläck på kartan.

Viktigast är klassperspektivet. Jag tycker själv det är ganska vidrigt med människor som alltid flikar in, ”men har ni tänkt på de som inte haaaaar”, ”de som inte kaaaan…”
Men ändå. Den som har rätt stöd – har en dator, internet, föräldrar som kan bra engelska, är tech savvy själva och så vidare – lever i den bästa av världar. Möjligheterna är så oändligt mycket större än de någonsin varit.

Men jag jobbade under fyra år på en skola i Rosengård, Malmö, med ungar födda långt in på 90-talet. Digitala infödingar my ass. De var inte få, och deras liv var en digital öken. De var inte ens nära att emigrera.

En reaktion på ”Digitala infödingar my ass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s